Zijn jouw gegevens gedeeld met Cambidge Analytica?

Stel een vraag
Een paar dagen nadat het Cambridge Analytica-schandaal aan het licht kwam, bevestigde Facebook dat het adviesbureau de gegevens van meer dan 85 miljoen Facebook-gebruikers verzameld heeft. Sindsdien staat het bedrijf van Mark Zuckerberg onder grote druk en verwacht men volledige transparantie over het gebruik van de persoonlijke data van de leden van het populaire sociale netwerk. Ben jij benieuwd of jouw gegevens met Cambridge Analytica gedeeld zijn. In deze How-To leggen we je uit hoe je dat kunt controleren.

Naar aanleiding van het dataschandaal heeft Facebook het een stuk gemakkelijker gemaakt om in te zien welke apps er toegang hebben tot jouw data. Ook deze functie komt in dit artikel aan bod.




Zo controleer je of jouw Facebookgegevens zijn gelekt naar Cambridge Analytica

Om erachter te komen of jouw Facebookgegevens bij Cambridge zij terechtgekomen, ga je in eerste instantie naar deze pagina. Scrol nu naar het onderdeel Is mijn informatie gedeeld?:





Als je aan This Is Your Digital Life-quiz hebt deelgenomen, zal Facebook hier aangeven dat je informatie inderdaad met Cambridge Analytica is gedeeld. Indien je je daarentegen nooit bij de beruchte app aangemeld hebt, zal Facebook je de geruststellende bevestiging geven dat jouw data veilig is.

Let op: Ook als niet jij, maar een van je vrienden aan This Is Your Digital Life heeft deelgenomen, kan het zijn dat Cambridge Analtyica over basisinformatie van jouw profiel beschikt, zoals je geboortedatum of woonplaats. Facebook laat je via dezelfde link weten of dit het geval is.

Welke applicaties hebben toegang tot mijn Facebookgegevens?

Om te weten welke applicaties en websites inzicht in jouw Facebookdata hebben, open je de volgende link. Ga nu in het menu links naar het onderdeel Apps en Websites en klik op het tabblad Actief. De apps die in deze lijst staan hebben toegang tot de informatie die jij hebt toegestaan om te delen:




Vanuit hier kun je op Bekijken en bewerken klikken om te zien welke informatie je precies beschikbaar stelt aan de geselecteerde applicatie:



In de overige tabbladen op deze website kun je zien welke applicaties in het verleden toegang hadden tot jouw persoonlijke gegevens:




De apps die bij het onderdeel Verlopen staan, zijn apps en websites waarmee je ooit aangemeld bent geweest voor Facebook. Omdat je ze nu een tijdje niet meer gebruikt hebt, is hun recht om je te verzoeken je privégegevens te delen, verlopen. Je kunt je echter nog wel steeds via Facebook aanmelden voor deze diensten.

Onder het tabje Verwijderd staan alle apps en websites die door jou verwijderd zijn. Deze apps mogen geen verzoeken meer doen om je privégegevens te delen, maar kunnen wel toegang hebben tot informatie die je eerder hebt gedeeld.

Hoe verwijder je je Facebook-account

Veel mensen hebben naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal hun vertrouwen in Facebook opgezegd. Als jij overweegt om je profiel permanent te verwijderen, ben je zeker niet de enige. Je kunt je Facebook-account tijdelijk deactiveren of op permanente wijze verwijderen. Meer hierover lees je in dit artikel.

Voordat je jouw account definitief verwijderd, is het verstandig om een kopie van al jouw Facebook-gegevens te downloaden. Hier lees je hoe je dit kunt doen.

Afbeelding: © Facebook.
Jean-François Pillou

Jean-François Pillou - Oprichter CCM
Jean-François Pillou, beter bekend als Jeff, is de oprichter van CommentCaMarche.net. Hij is ook de CEO van CCM Benchmark en Digital Director bij Figaro Group.

Meer over het team van CCM