Zo weet je of iemand je geblokkeerd heeft op WhatsApp

December 2016

WhatsApp is en blijft een van de meest populaire applicaties van het moment. Alleen al in Nederland telt de chatapp meer dan 9 miljoen actieve gebruikers.

Hoe weet ik of iemand me in WhatsApp heeft geblokkeerd?

Om zijn gebruikers privacy te bieden, bevat WhatsApp de mogelijkheid om bepaalde contacten te blokkeren. Een veelgestelde vraag van gebruikers is dan ook: Hoe weet ik of iemand me geblokkeerd heeft op WhatsApp? Om dezelfde privacy-overweging, is het anderzijds niet mogelijk om te zien of er iemand is die jou heeft geblokkeerd.

Er bestaan gelukkig wel een aantal aanwijzingen die kunnen aantonen dat je inderdaad door een bepaald contact geblokkeerd bent. Kan je jouw nieuwsgierigheid niet bedwingen? Lees dan onderstaande artikel door en trek zelf je conclusies.

Je ziet geen dubbele of blauwe vinkjes

WhatsApp maakt gebruik van vinkjes om de status van door jou verstuurde berichten aan te geven. De betekenis van deze vinkjes is als volgt:

Één grijs vinkje: Je bericht is correct verzonden.

Twee grijze vinkjes: Je bericht is succesvol door je contactpersoon ontvangen.

Twee blauwe vinkjes: Je contactpersoon heeft je bericht gelezen.

In het geval je achter de door jou verstuurde berichten slechts één grijs vinkje ziet, zou dit kunnen betekenen dat je door de ontvanger bent geblokkeerd. Houd er echter rekening mee dat WhatsApp een goed werkende internetverbinding vereist, het zou dus ook kunnen dat je contact momenteel zonder internet zit.

Staan er naast jouw berichten enkel dubbele vinkjes? Dit hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat de ontvanger jou geblokkeerd heeft. Het kan namelijk zijn dat de betreffende persoon de zogenaamde 'leesbevestiging' heeft uitgezet.

Je ziet geen persoonlijke status of profielfoto

Als een contactpersoon ervoor heeft gekozen om jou te blokkeren, zal je geen toegang mogen hebben tot de profielgegevens van deze persoon. Kan je de persoonlijke status en profielfoto van jouw contactpersoon niet meer zien? Dit zou dus kunnen betekenen dat je inderdaad geblokkeerd bent.

Ook dit voorbeeld geeft je helaas geen uitsluitsel, de kans bestaat namelijk dat deze persoon zijn of haar privacy-instellingen heeft aangepast.

Je kan het contact niet aan een groepsgesprek toevoegen

Het is niet mogelijk om contacten die jou hebben geblokkeerd toe te voegen aan een groepsgesprek. Om dit te testen ga je in WhatsApp achtereenvolgens naar Chats en Nieuwe groep. Voeg nu indien gewenst een foto toe, kies een Groepsonderwerp en tik op Volgende. Kies nu de gewenste contactpersoon en tik op het +-tekentje. Om je keuze te bevestigen en de groep aan te maken tik je als laatste op Maak.

Krijg je na het doorvoeren van bovenstaande stappen een foutmelding? Dan is het vrij aannemelijk dat de persoon in kwestie jou heeft geblokkeerd.

Je kunt de contactpersoon niet bellen via de belfunctie

De meest recente versies van WhatsApp beschikken over een ingebouwde belfunctie. Bij het blokkeren van een contact, zorgt WhatsApp ervoor dat deze persoon je niet meer kan bellen.

Lukt het niet om een bepaalde contactpersoon te bellen via de WhatsApp-belfunctie? Ook dit zou op een blokkering kunnen wijzen.

Bekijk ook :
Ce document intitulé «  Zo weet je of iemand je geblokkeerd heeft op WhatsApp  » issu de CCM (nl.ccm.net) est mis à disposition sous les termes de la licence Creative Commons. Vous pouvez copier, modifier des copies de cette page, dans les conditions fixées par la licence, tant que cette note apparaît clairement.